Huoneistotietojärjestelmä

[18.11.2023]

TIEDOTE: Ajankohtaista liittyen 
Huoneistotietojärjestelmän piiriin siirtymisestä


Osakeluettelon siirto Huoneistotietojärjestelmään - yhtiön vastuulla oleva asia - taloyhtiöllä on tämän vuoden loppuun asti aikaa tehdä siirto.


Asunto-osakeyhtiöiden osakeluettelot siirretään Maanmittauslaitoksen (MML) ylläpitämään Huoneistotietojärjestelmään (HTJ) vuoden 2023 loppuun mennessä. Olemme jo siirtäneet monen isännöimämme yhtiön osakeluettelon, mutta osa on vielä siirtämättä. Teemme siirtotyötä siten, että kaikkien isännöimiemme yhtiöiden osalta siirto on tehty määräaikaan mennessä.

MML:n seurannan mukaan lokakuun loppuun mennessä oli koko maassa siirrettynä 68,2 % yhtiöistä. Kanta-Hämeen osalta luku oli 65,8 %.

Omistusoikeuden rekisteröinti Huoneistotietojärjestelmään - osakkaan vastuulla oleva asia - nykyisellä osakkaalla on 10 vuotta aikaa tehdä rekisteröinti.

Kun taloyhtiön osuus eli osakeluettelon siirto on tehty, niin osakkaan on vielä rekisteröitävä omistus, mutta tämän kanssa ei ole kiire, koska omistuksen rekisteröinti on tehtävä 10 vuoden kuluessa siirtopäivästä luettuna. Rekisteröinti tarkoittaa paperisen osakekirjan muuttamista sähköiseksi rekisterimerkinnäksi. Jotta rekisteröinti on mahdollista, tulee alkuperäinen paperinen osakekirja toimittaa Maanmittauslaitokselle ja täyttää asiaan kuuluva hakemus.

Maanmittauslaitos perii rekisteröinnistä 63 euron maksun ja 11 euron lisähinnalla on mahdollista saada mitätöity paperinen osakekirja Maanmittauslaitokselta takaisin itselleen. Nämä ovat vuoden 2023 hintoja. Ennakkotiedon mukaan rekisteröinnin hinta vuonna 2024 olisi 69 euroa.

Rekisteröintiä ei ole mahdollista tehdä ennen kuin yhtiön osakeluettelo on siirretty, mutta siirron jälkeen se on mahdollista tehdä ja aikaa on nykyisillä eli siirtohetken osakkailla 10 vuotta. Kun HTJ:n piirissä oleva osake myydään, niin uudella omistajalla on 2 kk aikaa tehdä rekisteröinti eli kauppojen yhteydessä 10 vuoden määräaika muuttuu kahdeksi kuukaudeksi.

Maanmittauslaitos on laatinut esitteen, johon jokaisen osakkaan tulisi tutustua, alla linkki esitteeseen:

https://osakehuoneistorekisteri.fi/documents/5472997/21389777/ohje-osakkeenomistajalle.pdf/42a0b2ea-5273-8b8c-f2a2-60a218b0c618/ohje-osakkeenomistajalle.pdf?t=1699011527588


Autamme osakkaita omistusoikeuden rekisteröintiin liittyvissä asioissa, lisätietoja saat isännöitsijätoimistosta.Terveisin

Jukka Pohjola

0503293053

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.