Hinnasto - kuluttajat (osakkaat)
Tämän hinnaston mukaan Isännöitsijätoimisto Pohjola Oy laskuttaa osakkaan maksuvastuulle jäävät isännöitsijätoimiston veloitukset. Nämä kulut eivät siis rasita taloyhtiötä.
Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %. Arvonlisäverokannan mahdollisesti muuttuessa, muuttuu hinta samassa suhteessa.
Hintoihin ei lisätä laskutuslisiä eikä muita toimitusmaksuja.
Tämän hinnaston mukaiset maksut veloitetaan osakkaalta vastikelaskun yhteydessä jälkikäteen, pääsääntöisesti seuraavan kuun vastikelaskutuksessa.
Poikkeuksena isännöitsijäntodistus sellaisessa tilanteessa, että tilauksen tekee osakkaan valtuuttamana välitysliike. Tällöin lasku ei tule osakkaalle, vaan tilauksen tehneelle välitysliikkeelle.
Isännöitsijäntodistus 72 euroa
Isännöitsijäntodistuksen päivitysversio 36 euroa
Viimeksi vahvistettu tilinpäätös 15 euroa
Viimeksi vahvistettu talousarvio 15 euroa
Voimassaoleva yhtiöjärjestys 15 euroa
Huoneiston pohjakuva 15 euroa
Energiatodistus 30 euroa
Talonkirjanote 10 euroa
Todistukset maksuista 10 euroa
Muutostyöilmoituksen kirjausmaksu 45 euroa
Valvontakäynti toimistoaikana 45 euroa (muuna aikana 75 euroa)
Ajantasainen lainaosuustieto 25 euroa
Lasku lainaosuudesta 55,80 euroa
Avainten hinta lukkoliikkeen hinnaston mukaisesti. Hinta riippuu merkistä ja mallista.
Avainten nouto lukkoliikkeestä isännöitsijätoimistoon 20 euroa
Vastikemaksuviivästyksestä aiheutuva huomautusmaksu 5 euroa (+ viivästyskorko korkolain mukaan)
Omistuksen rekisteröinnin hakeminen 55,80 euroa (+ Maanmittauslaitoksen kirjaamismaksu 60 euroa)
Isännöitsijäntodistus ja sen liiteasiakirjat
Isännöitsijäntodistus ja liiteasiakirjat tilataan lomakkeella.
Tilauksen isännöitsijäntodistuksesta ja sen liiteasiakirjoista voi tehdä osakkeenomistaja tai osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä tai välitysliike, jolla on voimassa oleva osakkeiden välitystä koskeva myyntitoimeksianto tai osakehuoneiston vuokralle antamista koskeva toimeksianto.
Isännöitsijäntodistuksen yhteydessä toimitetaan aina ilman eri maksua taloyhtiön hallituksen tekemä tai teettämä viiden vuoden korjaustarveselvitys ja selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- ja muutostöistä ja niiden tekoajankohdista.
Isännöitsijäntodistuksen päivitys on kyseessä silloin, kun edellisen samaa huoneistoa koskevan isännöitsijäntodistuksen tilauksesta on alle 3 kk.
Asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla enintään 3 kuukautta vanha, mutta käytännössä isännöitsijäntodistuksen tiedot ovat antopäivän mukaiset, joten 3 kuukauden takainen isännöitsijäntodistus voi olla sisällöltään vanhentunut. Tämän takia olemme hinnoitelleet päivitysversion erikseen.
Talonkirjanote
Tee tilaus sähköpostilla
Talonkirjanote on todistus asumisesta. KELA tarvitsee talonkirjanotteen asumistukihakemuksen liitteeksi. Talonkirjaotteesta näkyy, ketkä kaikki asunnossa virallisesti asuvat.
Talonkirjaotteen tilaus edellyttää, että on tehnyt taloyhtiölle muuttoilmoituksen.
Todistukset maksuista
Tee tilaus sähköpostilla
Osakkaan pyynnöstä laaditaan esimerkiksi verottajaa varten kirjallinen todistus osakkaan yhtiölle maksamista maksuista.
Osakkaiden remontit
Huoneistoremontista ilmoitetaan lomakkeella.
Ilmoita huoneistoremontista täältä »
Mikäli remonttisi on vähäinen eikä se ole ilmoitusvelvollisuuden piirissä, voit ilmoittaa siitä maksutta omalla lomakkeellaan.
Ilmoita vähäisestä ehostuksesta täältä »
Osakkaalla on varsin laaja oikeus tehdä muutoksia ja kunnossapitotöitä hallitsemissaan tiloissa, jotka lähes poikkeuksetta ovat huoneiston sisäpuoliset tilat.
Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 2 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava taloyhtiölle tekemästään tai teettämästään kunnossapitotyöstä ja muutostyöstä etukäteen kirjallisesti. Osakas vastaa ilmoituksen käsittely- ja rekisteröintikuluista ja yhtiölle mahdollisesti syntyvistä valvontakuluista. Jos työhön vaaditaan viranomaisen lupa, niin hallituksen on haettava lupa tai valtuutettava osakkeenomistaja hakemaan se. Osakkeenomistaja vastaa viranomaisluvan kustannuksista ja myös viranomaisluvan hakemisesta aiheutuvista kustannuksista.
Remontti-ilmoituksen tekeminen on sekä taloyhtiön että osakkaan etu. Remontti-ilmoitus mahdollistaa sen, että osakkaalla voi olla oikeus saada myöhemmin hyvitystä taloyhtiön toteuttaman remontin yhteydessä. Osakas voi saada hyvitystä taloyhtiön remontista, jos taloyhtiölle syntyy osakkaan jo aiemmin toteuttaman remontin ansiosta säästöä. Remontti-ilmoituksen myötä huoneistossa tehdyistä remonteista säilyy tieto muutenkin kuin muistinvarassa. Isännöintiyritys ylläpitää rekisteriä remontti-ilmoituksista.
Vähäisiä remontteja ei ole pakko ilmoittaa, mutta se on suositeltavaa. Vähäisiä remontteja ei rekisteröidä, joten niiden ilmoittamisesta ei synny osakkaalle kustannuksia. Vähäisiä remontteja ovat mm. tapetointi ja maalaus, väliovien uusiminen, vanhan parkettilattian vaihtaminen uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan, pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa.
Määrityksen remontin laadusta (kunnossapitotyö – muutostyö – vähäinen remontti) tekee taloyhtiön edustaja.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.
Aikaisempaa ilmoitusta voi täydentää jälkikäteen ilman eri hintaa.
Ilmoita nämä remontit:
- ilmalämpöpumpun asentaminen
- parketin asennus muovimaton tilalle
- wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
- keittiön allaskaappien vaihtaminen
- pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- hanan tai wc-istuimen vaihto
- hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
- kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
- viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen (lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja)
- parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
- muutokset kantaviin väliseiniin
- muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
- kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja
Yhtiölainoihin liittyvät laskelmat
Lainaosuuksiin liittyvät laskelmat ja pyynnöt lainaosuussuoritusten maksamiseksi tilataan lomakkeella.
Osakas saa toimistoltamme veloituksetta tiedon huoneistonsa lainaosuuksista niiltä laskentapäiviltä, jotka ovat tiedusteluhetkellä laskettuna. Mikäli osakas tarvitsee ajantasaisen tiedon, joka vaatii laskennan, veloitetaan laskennasta palkkio.
Mikäli osakkaan on tarkoitus maksaa lainaosuus pois, niin silloin peritään palkkio, joka sisältää lainaosuuden laskemisen ja poismaksamisen järjestelyt sekä osakkaan että pankin kanssa. Lainaosuuden maksamisesta saattaa aiheuttaa myös pankille maksettavan palkkion, jonka pankki perii kulloinkin voimassa olevan hinnastonsa mukaisesti. Mahdollinen pankin perimä palkkio lisätään osakkaan kuluksi.
Lainaosuuslaskua ei ole aina mahdollista tehdä pyydetylle päivälle, koska lainaosuuden poismaksun ajankohdat vaihtelevat taloyhtiöittäin / pankeittain / lainoittain.
Avaimet
Lisäavaimet tilataan lomakkeella.
Kaikki avaintilaukset hoidetaan isännöitsijätoimiston kautta. Osakas tekee pyynnön lisäavaimesta isännöitsijätoimistoon, josta tehdään tilaus lukkoliikkeeseen.
Osakas tai hänen valtuuttamansa henkilö voi noutaa avaimen joko lukkoliikkeestä tai isännöitsijätoimistosta. Käytännöt on esitetty lomakkeella.
Isännöitsijätoimistolla ei ole ovenavauspalvelua. Ovenavaukset hoituu huoltoyhtiön kautta.
Viivästysmaksut
Taloyhtiöissä maksetaan yhtiökokousten päätöksiin, yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin perustuvia maksuja ja vastikkeita. Taloyhtiö laskuttaa vastikkeet ja muut huoneistoon kohdistuvat maksut osakeluetteloon merkityltä osakkaalta kuukausittain.
Laskutusjärjestelmä mahdollistaa myös sähköiset maksutavat kuten e-laskun ja suoramaksun.
Laskulla on aina jokin eräpäivä, mutta käytännössä kuukausittain perittävät maksut odotetaan maksettavaksi aina kyseisen kuukauden aikana.
Mikäli maksua ei ole kyseisen kuukauden aikana suoritettu, niin maksajalle lähetetään maksumuistutus, jolloin maksettavaksi tulee myös huomautusmaksu ja viivästyskorko, joka lasketaan kyseisen kuukauden viimeisestä päivästä.
Maksumuistutus ei ole koskaan aiheeton. Mikäli saat muistutuksen ja sinulla on siitä kysyttävää, ole yhteydessä toimistoomme asian selvittämiseksi.
Maksuhäiriöt voivat ääritilanteessa johtaa myös huoneiston haltuunottoon, mikä on asunto-osakeyhtiölain 8 luvun mukainen pakkokeino.
Omistuksen kirjaus
Osakehuoneiston (esim. asunnon tai autopaikan) omistusoikeus rekisteröidään Maanmittauslaitoksessa silloin, kun taloyhtiön osakeluettelo on huoneistotietojärjestelmässä. Nykyinen omistus ilmenee tällöin joko paperisesta osakekirjasta tai sähköisestä omistajamerkinnästä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmässä.