Tietoa asukkaille ja osakkaille

Tämä sivu on tarkoitettu Isännöitsijätoimisto Pohjola Oy:n asiakastaloyhtiöiden osakkaille ja asukkaille.

Seuraavien Isännöintiliiton laatimien oppaiden tarkoitus on jakaa osakkaille ja asukkaille tietoa taloyhtiössä asumisesta. On tärkeää tietää miten taloyhtiötä johdetaan, miten taloutta suunnitellaan ja mistä osa-alueista kokonaisuus rakentuu.

Nämä oppaat on jaettu printtiversiona jokaiseen Hattulan Isännöitsijätoimiston asiakastaloyhtiön huoneistoon. Oppaat on tarkoitettu pysyväiskappaleiksi huoneistoihin. Jos sinun huoneistostasi on oppaat kadonneet, ota yhteyttä isännöitsijätoimistoon, niin toimitamme uudet oppaat kadonneiden tilalle.

Tältä sivulta voit lukea samat oppaat sähköisesti.


Asuminen taloyhtiossa opas
Asuminen taloyhtiössä – tietoa ja neuvoja asukkaalle
Monia viehättää taloyhtiössä asumisen helppous: taloyhtiö tarjoaa yhtiövastiketta vastaan valmiiksi järjestettyjä palveluita. Toisaalta taloyhtiössä asuminen edellyttää joustavuutta. Suuret remontit, pysäköinti, häiritsevä elämä ja osakkaiden tasapuolinen kohtelu keskusteluttavat usein. Asuminen taloyhtiössä -opas auttaa ymmärtämään taloyhtiön arkeen liittyviä käytäntöjä.


Energia ja koti opas
Energia ja koti – ohjeita ja tietoa asukkaalle
Taloyhtiöissä kulutetaan noin 10 % kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Kodeissa energiaa kuluu sähkölaitteisiin ja lämmittämiseen, taloyhtiössä taas lämmittämiseen, veden lämmittämiseen, ilmanvaihtoon sekä kiinteistön sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Asukkaana voit vaikuttaa moneen asiaan energian järkevässä käytössä taloyhtiössä. Ennen kaikkea omaan sähkölaskuusi. Lue vinkit Energia ja koti -oppaasta!


Huoneistoremonttiopas
Huoneistoremontti – ratkaisuja kodin remontoijalle

Suunnitteletko remonttia omaan kotiisi? Sitä ennen kannattaa tarkistaa taloyhtiön remonttisuunnitelmat. Osasta remontteja on aina ilmoitettava taloyhtiölle. Kun ilmoitat remonteista oikealla tavalla, varmistat, että töistä tulee asianmukainen merkintä isännöitsijäntodistukseen. Huoneistoremontti-opas on kattava paketti kodin remontoinnista. Se kannattaa lukea ennen oman kodin remontin aloittamista.


Kunnossapitovastuu opas
Kunnossapitovastuu – ohjeita osakkaalle ja vuokralaiselle
Vaikka taloyhtiötä hoidetaan hyvin, yllättäviä vahinkoja voi aina tapahtua. Taloyhtiön ja asunnon säännöllinen kunnossapito, yhtiön määräaikaistarkastukset ja asukkaiden valpas havainnointi ovat paras tapa ehkäistä vahinkoja. Kunnossapito-opas kertoo selkeästi ja havainnollisesti, miten kunnossapidon vastuut jakautuvat taloyhtiön ja osakkaan välillä asunto-osakeyhtiössä.


Taloyhtio opas
Taloyhtiö – tietoa osakkaalle
Suomalainen asunto-osakeyhtiöjärjestelmä on ainutlaatuinen - vastaavaa ei ole muualla maailmassa. Suomen 80 000 asunto-osakeyhtiötä eli taloyhtiötä muodostavat merkittävän osuuden maamme kansallisvarallisuudesta. Taloyhtiö omistaa rakennuksen asuntoineen ja osakas asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Taloyhtiö-opas kertoo, miten taloyhtiötä johdetaan ja taloutta suunnitellaan.


Yhtiokokous opas
Yhtiökokous – tietoa taloyhtiön osakkaalle

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Kokouksessa päätetään mm. merkittävistä remonteista. Yhtiökokoukseen kannattaa osallistua, sillä silloin saat tietoa siitä, miten omaisuuttasi hoidetaan. Yhtiökokous-opas kertoo yhtiökokouksen kulun. Lukemalla oppaan saat kuvan siitä, mitä kokouksessa tapahtuu ja miten voit vaikuttaa asioihin.